4x te zien en te doen in Vierhouten

Camping Frusselt ligt slechts een kilometer van het mooie dorpje Vierhouten. Het is een echt vakantiedorpje, met slechts 700 inwoners maar volop horeca en daarmee gezelligheid. Daarnaast wordt Vierhouten omringd door prachtige natuur waar je heerlijk kunt fietsen en wandelen. Kortom: genoeg te beleven in Vierhouten.

1. Wandelen en fietsen in het Vierhouterbos

Vierhouten zou vernoemd zijn naar de vier bossen (de vier houten) die het dorp omringen: het Vierhouterbos, het Elspeterbos, het Gortelsebos en het Vreebos. In het bosgebied kun je geweldig wandelen en fietsen. Ook vind je hier bijzondere bomen en dieren, zoals wilde zwijnen en edelherten. 

Herten in prachtige natuur

Een prachtige wandeling door het Vierhouterbos is bijvoorbeeld Wandelroute Bergelt van Staatsbosbeheer: een route van 6,5 kilometer, waarbij honden welkom zijn.

2. Bewonder het amfitheater

Op de Paasheuvel, net als de camping gelegen aan de weg Het Frusselt, kun je een amfitheater uit 1924 bewonderen. Dit openluchttheater volgt de vormen van de natuur en heeft maar liefst 1800 zitplaatsen.

Openluchttheater in natuur

Het werd oorspronkelijk gebouwd voor leden van de Arbeids Jeugd Centrale, een socialistische jeugdbeweging die tevens een kamphuis en kampeerterrein op de Paasheuvel in gebruik hadden. Zowel het huis als het amfitheater zijn rijksmonumenten.

3. Culinair genieten

Het dorp Vierhouten is klein maar heeft zich desalniettemin ontwikkeld tot culinaire hoofdplaats van de Veluwe. Dit is deels te danken aan het feit dat restaurants in Vierhouten ook op zondag open mochten, iets wat voor religieuzere dorpen in de omgeving niet mogelijk was. Inmiddels draagt het dorp de bijnaam 'De culinaire parel van de Veluwe' met gepaste trots. Bekijk restaurants in Vierhouten.

Luxe gerecht met vlees en groente

Ook heeft het dorp ieder jaar Wilddagen, de aftrap van het wildseizoen, een evenement dat duizenden bezoekers uit de wijde omgeving trekt. Dit jaar vinden de Wilddagen plaats op 1 en 2 oktober.

4. Het Verscholen Dorp

In de Tweede Wereldoorlog namen twee families uit de omgeving het initiatief om een kamp op te richten voor onderduikers in Vierhouten. Vanwege de locatie diep in het bos werd het bekend als het Verscholen Dorp of Pas-Opkamp. Het kamp bestond uit negen hutten die van 1943 tot  1944 onderdak boden aan 86 onderduikers. In 1944 werd het kamp ontdekt door SS'ers en werden acht onderduikers hier omgebracht.

Je vindt hier nog steeds een monument, een expositie en er zijn enkele hutten nagebouwd. Er zijn rondleidingen maar je kunt het historische gebied ook op eigen gelegenheid verkennen.

Zoek je een camping in Vierhouten? Camping Frusselt ligt dicht bij alle bovenstaande activiteiten!

Bekijk campingplaatsen